Sportret Walter Fransen - Avanti31

Sportret Walter Fransen

Sportret Walter Fransen

11 september 2022 21:15


Voor het eerste Sportret van na de afgelopen vakantieperiode zijn wij op bezoek geweest bij Jeugdcommissie lid en bestuurslid van onze vereniging Walter Fransen

walter_sportret.jpg


Walter is bijna 45 jaar oud en getrouwd met Ramona, vader van Syl 18 jaar, speler van onze JO19-1 en Pem 15 jaar en speelster van MO15-1. In het dagelijks leven is Walter Product Owner bij de Regiobank waar hij verantwoordelijk is voor de verkoop van hypotheken. Sinds vorig jaar is hij bestuurslid waar hij de belangen van onze belangrijkste afdeling, de jeugdafdeling, behartigd.


Walter, vertel iets over jouw herinneringen aan jouw jeugdjaren bij sv Avanti’31.
Ik ben best wel vrij laat begonnen bij Avanti. Ik ben bij de D-pupillen begonnen in D-4. Omdat ik voorheen bij de scouting zat, waar de activiteiten altijd in de ochtend plaatsvonden, ben ik dus op wat latere leeftijd begonnen met voetballen. Ik had pas in de middag tijd.

Zoals gezegd begonnen in D-4 met als leiders Jo van den Boogaard en Piet van der Heijden. Mijn medespelers in dat team waren o.a. Agim van der Linde en Roel van der Heijden. Dat seizoen werd ik topscorer met 52 doelpunten. Als beloning hiervan mocht ik het seizoen daarna als linksback gaan spelen in C-3. Pedro van de Ven was toen mijn trainer en we werden dat jaar kampioen. We hadden Tonnie van Engeland in de spits staan en die schopte er wekelijks een aantal in.

Het jaar daarna naar C-2 met de leiders Pedro vd Ven, Jack Brus en Jan Tolk. Mijn medespelers waren toen o.a. Bjorn Scheepers, Pascal Heessels, Agim van der Linde en Stefan van Roozendaal.

Het vervolg was in de B-2 met als leiders wederom Jack Brus, Geert van de Oetelaar en Guus van der Schuyt. Dat jaar wel de bekerfinale gehaald maar deze finale verloren we helaas. In dit team speelden o.a. Bart van Schaijk, Marcel van Rosmalen en Bjorn Scheepers.

Werd het niet eens tijd dat je in een standaard elftal ging spelen?
Ik had er lang op moeten wachten, maar als 2e jaars B-junior mocht ik eindelijk mijn kunsten gaan vertonen in een standaard elftal. Ik kwam in de B-1 terecht waar Rien van den Broek (uit Den Dungen) onze trainer was met als medespelers bovengenoemde jongens vanuit de B2 en daarbij Marcel Schuurbiers,  Bart van der Sangen en David Schellekens.

Mijn jeugdperiode bij Avanti heb ik afgesloten in Avanti A-1 dat toen o.l.v. stond van Toon van Engeland, en waar Christian Gevers onze grensrechter was. Ik heb twee seizoenen gespeeld in A-1.

Na je jeugdjaren bij Avanti ging je naar de seniorenafdeling. In welke elftal begon je?
Toen ik over ging naar de senioren startte er een nieuw seniorenelftal. Het werd Avanti 4. Ik ging samen vanuit de A-1 met o.a. Rolf Looman naar dit elftal toe. Mari Voets was hiervan de elftalleider. Dit was het begin van een geweldige periode bij Avanti. Ik kwam terecht met spelers als Harold van den Broek (Hossje), Michel van der Heijden, Michael Schellekens, Hajoen Zwart, Patrick den Otter en de gebroeders Harold en Tonny van Engeland.

Buiten het voetbal gingen jullie als elftal regelmatig een uitstapje maken naar het buitenland.
Via een neef van Michael Schellekens gingen we op de internationale toer. We zijn voor 5 dagen naar Dublin gereden, waar we zelfs een wedstrijd hebben gespeeld. We zijn daar 4 dagen flink op stap geweest. Na die 5 dagen moesten we terug met de boot, maar we waren Tonny van Engeland kwijt. In die tijd hadden we nog geen mobiele telefoons en niemand was in die tijd de Engelse taal machtig. Dus er was nogal paniek. Net voordat de boot vertrok werd Tonny afgeleverd door de politie en eigenlijk wil ik in het midden laten wat er die nacht plaatsgevonden had maar we hebben er lang smakelijk om gelachen.

Ik heb ongeveer een jaar of 15 in dit elftal gespeeld (tot mijn 33e) en we gingen elk jaar wel een weekend weg. We zijn 2x naar Glasgow en Dublin geweest. Ook Liverpool, Brussel, Brugge en Basel hebben kennis gemaakt met ons prachtige elftal. Daarna toen we wat ouder werden bleven we wat dichter bij huis en bezochten we Groningen en Arnhem.

Welke bijzondere en onvergetelijke momenten zijn je altijd bijgebleven?
Een mooie anekdote is wel leuk om te vertellen:Toen we in Brussel bij de Chinees zaten, gooide onze toenmalige leider (Rooie) Toon Brus zijn gebit in de soep en riep tegen de eigenaresse "Mama San: kijk eens wat er in mijn soep zit?" De hele tent ging kapot van het lachen. We hebben met Toon ook altijd heel veel plezier gehad.

We zijn verschillende keren kampioen geworden en dit werd uitgebreid gevierd bij ’t Venneke.

In al die jaren heb ik fijne leiders als Toon Brus en Rien van Kasteren gehad en door de jaren heen gespeeld in dat team met Iwan en Alex van Giersbergen, Mark Kuijpers, Hans Schevers, Perry van Grinsven, Roel Thijssen, Dennis Schippers, Barry Spierings, Bennie Verhagen en vele andere. We hadden 1 ding gemeen en dat was dat de 3e helft minstens zo belangrijk was. Maar op het veld waren we zeer fanatiek!

Ongeveer bijna aan het einde van mijn actieve voetbalcarrière scoorde ik in de kampioenswedstrijd de 2-1 waardoor we op voorsprong kwamen. Het werd uiteindelijk 3-1 tegen Rhode.

Ook de kampioenschappen met D-4 en C3 zijn mij bijgebleven. Ook de jeugdkampen in Elsendorp en in Olmen Houthalen (het Verguld Kruis), daar bewaar ik mooie herinneringen aan.

Dan stop je als speler en dan komt er binnen Avanti altijd wel weer iets op je pad.
Ik stopte inderdaad na 20 jaar als actieve speler. Onze Syl ging voetballen bij Avanti, en je kunt het wel raden, ik werd gestrikt door Jo Toelen om leider te worden bij de jeugdafdeling. Dit was de start van een nieuwe periode bij Avanti. Eerst dus bij de mini’s en daarna samen met Maikel van de Braak ben ik bij F-4 leider/trainer geworden. Kampioen geworden met E-4 en C-2. In Heeswijk wisten wij in de laatste minuut de winnende treffer te maken. Frank van den Boogaard was toen de trainer. Dat seizoen werden zowel C-1, C-2 als C-3 kampioen. Ik denkt dat dit best wel uniek was.

Inmiddels werd ik gevraagd door toenmalige jeugdvoorzitter Mark van der Heijden om toe te treden tot de Jeugdcommissie, met als functie ondersteuning en als wedstrijdsecretaris. Ik ben toen gestopt als jeugdleider en ging mij volledig richten op mijn taken in de Jeugdcommissie.

Nadat Roy van Helvoirt voorzitter werd van onze vereniging ben ik toegetreden tot het bestuur van Avanti met als functie contactpersoon Jeugdafdeling.

Waar is sv Avanti’31 uniek in?
Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat Avanti met het volledige jeugdkader een weekendje weg ging. Alle leiders van de junioren en van de allerkleinsten samen een gezellig weekend weg. De afgelopen twee jaren kon dit door alle Corona perikelen helaas niet doorgaan.

Welke zaken of veranderingen vallen je op, op dit moment?
Ons jeugdkader heeft nog steeds een goede binding samen. Het wordt echter wel steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Je ziet dat heel veel mensen zich niet zo makkelijk meer willen binden.

Wie van onze vrijwilligers of leden zijn bijzonder en waarom?
Iedereen die dagelijks bezig is om onze jeugdafdeling naar een hoger plan te tillen en eigenlijk alle vrijwilliger binnen onze vereniging die het goed voorhebben. Ook niet te vergeten ons kantinepersoneel, die altijd voor ons klaar moeten staan. Diep respect voor deze mensen.

Hoe zie jij de toekomst van sv Avanti’31 de komende jaren?
Ik heb heel veel vertrouwen in de toekomt van Avanti. De doorstroom van onze jeugd naar de senioren gaat goed. Het Vrouwenvoetbal zit enorm in de lift en veel jeugdige talenten sluiten aan bij onze selectie.

Wat betekend het woord Avanti voor jou?
Avanti is een rode draad in ons leven geworden. Een sociale vereniging waar ik en ons gezin vele vrienden en mooie sociale contacten aan over heb gehouden.

Waar erger je je aan?
Aan mensen die alleen aan zich zelf denken en het ook altijd beter denken te weten maar nooit zelf de handsschoen op weten te pakken.

Welke actualiteit grijpt je op dit moment het meest aan?
Er zijn op dit moment genoeg problemen in Nederland en eigenlijk in de hele wereld.

Beste trainer/leider:
Bij de Senioren vond ik het knap hoe Rien van Kasteren ons als team (met toch wel wat ego’s) kon motiveren en toen ik zelf jeugdleider was veel opgestoken van het jaar dat ik met Frank van den Boogaard een team begeleide.

Stad:
Dublin (zie hierboven) en Utrecht vind ik ook een geweldige stad.

Jeugdidool:
Michael Jackson, en als voetballer Marco van Basten

Moeilijkste beslissing ooit:
Stoppen met voetbal, maar vooral om de gezelligheid te moeten missen.

Makkelijkste beslissing ooit:
Mezelf in te gaan zetten als vrijwilliger bij Avanti.

Onderschatte voetballer:
Edson Alvarez

Overschatte voetballer:
Cody Gakpo

Hoogtepunt:
Weekendjes weg met het 4e elftal.

Dieptepunt:
Plotseling overlijden van mijn vader.

Televisie:
Alle programma’s die over voetbal gaan vind ik wel aardig.

Vakantie:
Westkust van Amerika, waar ik enkele jaren geleden 4 weken heb rondgetrokken. Dit zal ik nooit vergeten.

Met wie zou je graag een avondje gaan stappen?
Dit is niet te missen, met de oude garde van Avanti 4 zoals hier al zo vaak genoemd.

Welke club en speler uit de eredivisie heeft je voorkeur?
Ajax en Dusan Tadic

Wie vind je de beste voetbalanalyticus op TV?
Hedwig Maduro

 

Inmiddels was Ramona ook aangeschoven, en wilden wij graag weten wat de goede en minder goede eigenschappen van Walter zijn. Ramona zei dat Walter recht voor zijn raap is, een eigen wil heeft en organisatorisch sterk is. En als er dan toch een minder goede eigenschap vermeld moet worden dat is Walter wel eens eigenwijs kan zijn en dan hij kan nooit naar huis kan gaan. Hiervan krijgt Avanti meestal de schuld.

Inmiddels was het al laat geworden en namen we afscheid van Walter en Ramona, en willen we Walter bedanken voor zijn mooie openhartige gesprek en natuurlijk voor de gastvrijheid.

 

Jan Hellings en Jack Brus

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!