Sportret Jeroen van Helden - Avanti31

Sportret Jeroen van Helden

Sportret Jeroen van Helden

1 mei 2023 19:15


Bijna aan het einde van het lopende voetbalseizoen wordt het weer eens tijd voor een Sportret van een prominent lid van onze vereniging.
Deze keer zijn we op bezoek geweest bij iemand die nu eens niet gestart is bij Pietje Brus, maar iemand die op latere leeftijd nauw betrokken is geraakt bij sv Avanti’31.
We waren te gast bij niemand minder dan Jeroen van Helden

Jeroen woont een kleine 20 jaar samen met Sharon Lunenburg. Jeroen en Sharon zijn trotse ouders van twee zonen: de oudste Senn speelt in JO17-1 en heeft de leeftijd van 16 jaar bereikt, en Kièro, is 14 jaar oud en speelt JO15-1.

Sinds 2007 zijn Jeroen en Sharon woonachtig in Schijndel, voorheen in Den Bosch.

Jeroen is geboren en getogen in Oss in 1977, in de wijk Ruwaard en is nu dus 45 jaren jong.

Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden is Jeroen ondernemer en heeft hij samen met twee compagnons een aantal bedrijven in de flexbranche, waaronder BackOfficer en NieuweBaan.nl.

jeroen_van_helden.jpg

Waar en wanneer begon jouw voetbalcarrière?

Ik ben op 5 jarige leeftijd gaan voetballen bij sv Ruwaard en ben daar gestart bij de F-jes. Daarna ben ik vervroegd over gegaan naar de E-pupillen en heb hierna diverse standaard teams doorlopen. Tot mijn 14 jarige leeftijd heb ik gevoetbald bij sv Ruwaard, want toen werd ik gescout door FC Den Bosch. Ik heb daar twee jaar in de B-junioren gespeeld met o.a. Anthony Lurling, Theo Lucius en Robbert Creusen. We speelden toen mooie wedstrijden o.a. tegen Feyenoord en tegen vele landelijke BVO’s. Vanaf de A-junioren ging ik weer spelen in mijn woonplaats bij s.v. O.S.S.’20. Hier speelde ik mijn wedstrijden in de A-1 en ik heb mijn debuut gemaakt op mijn 17e in het 1e. De toenmalige interim trainer was Piet de Jongh. O.S.S.’20 speelde toen in de 2e klasse.

Je was al snel een vaste waarde bij het 1e elftal van O.S.S.’20?

Ik heb tot mijn 30e in het 1e gevoetbald. Ik moest helaas stoppen, vanwege aanhoudende blessures. Ook was ik inmiddels vader geworden en woonde in die tijd al in Schijndel.

Trainers waren in mijn tijd bij O.S.S.’20 o.a. Ad Huisman, William Verploegen (hier werden we kampioen mee in de 3e klasse), Hans Groenendijk (kampioen mee geworden in de 2e klasse) en Ton Kosterman.

Ik kreeg een afscheidsduel aangeboden tegen Lucky-Ajax, met daarin de bekende namen als John van den Brom, Stanley Menzo, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker en Michel Kreek.

Hoe ben je uiteindelijk dan toch bij Avanti terecht gekomen?

We woonden dus inmiddels in Schijndel en Senn ging op 5-jarige leeftijd voetballen bij “Opa” Toon van Engeland. Ik kwam hierdoor ook in contact met de vereniging sv Avanti’31. Ik leerde via de andere ouders de vereniging steeds beter kennen, en ik voelde mij er eigenlijk direct thuis. Na enige tijd werd ik ook leider bij de F-4, waar Senn in speelde. Twee seizoenen daarna ben ik trainer geweest samen met Haico Heesakkers van Kièro bij JO-7 en JO-8. Wij werden met dit team 4x op rij kampioen. Daarna ook nog een seizoen JO-11 trainer geweest samen met Iwan van Giersbergen en Bart van der Sangen, maar dan weer van Senn.

Wegens drukke werkzaamheden en het opbouwen van ons bedrijf ben ik tijdelijk gestopt. Toch ben ik altijd betrokken gebleven bij het reilen en zeilen van de vereniging. Ooit nog advies gegeven aan de sponsorcommissie van Avanti, vanuit mijn rol als voorzitter van de businessclub van O.S.S.’20 die ik enkele jaren bekleedde.

Zoals je al zei, altijd betrokken gebleven bij sv Avanti’31, en toen kwam er iets anders op je pad?

Ik kende onze huidige hoofdtrainer Stephan Hesemans al jaren vanuit het verleden en hebben een aantal jaren samen in de zaal in Oss gevoetbald. Na enkele gesprekken met Stephan heb ik besloten om aan te sluiten als assistent trainer bij het 1e elftal. Een mooie rol die mij wel op het lijf geschreven is.

Komend seizoen stopt Koen van Engeland in de begeleiding, en de overige begeleiding gaat allemaal door. Aanvulling voor komend seizoen is Tonnie Kastelijn. Hij gaat de taken van Jan van Boxtel overnemen. Jan gaat verder als verzorger.

Hoe ervaar jij het huidige seizoen bij het 1e elftal?

We hebben tot op heden een zeer succesvol seizoen. Een zeer goede ontwikkeling is zichtbaar binnen het team. Een zeer jeugdig team met daarbij de nodige ervaring in het elftal. We staan vanaf de 1e speeldag op de 1e plaats en aan het einde van de rit zullen we het weten, maar ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.

De doelstelling is in ieder geval om met dit team dit seizoen kampioen te worden, want dit verdienen de jongens ook en ze zijn er aan toe om op een niveau hoger te spelen.

Gezien de laatste weken zijn we als team mentaal enorm gegroeid.

Daarnaast zorgden de bekerwedstrijden ook voor veel mooie momenten. Voor de tweede keer plaatsing afdwingen in de strijd om de “echte” KNVB beker is voor sv Avanti’31 natuurlijk schitterend.

Wat vind je bijzonder en opmerkelijk aan de vereniging sv Avanti’31?

Avanti is een vereniging met een echt dorps karakter, wat ik herken aan mijn periode bij O.S.S.’20. De clubliefde en saamhorigheid die men bij Avanti heeft is kenmerkend voor deze vereniging. Iedereen voelt zich zeer betrokken bij Avanti.

Zie ook de vele supporters die er wekelijks zijn om ons te ondersteunen en de grote groep vrijwilligers die jaar in en jaar uit de club trouw blijven.

Welke veranderingen bij Avanti hebben een positieve indruk achtergelaten?

De verfraaiing van het sportpark de laatste jaren en zeker de verbouwing van de kantine in het vooruitzicht.

Wie van onze vrijwilligers of leden zijn bijzonder en waarom?

Iedereen die zijn nek uitsteekt voor de vereniging is belangrijk.

Welke bijzondere en onvergetelijke momenten zijn je altijd bijgebleven?

Als D-pupil bij sv Ruwaard, had mijn vader beloofd dat ik 25 gulden zou krijgen als ik drie keer zou scoren in de bekerfinale tegen TOP Oss. Ik scoorde wel die drie doelpunten, maar we verloren helaas wel met 3-4. Sindsdien heeft mijn vader mij nooit meer geld beloofd als ik zou scoren.

Natuurlijk ook de diverse kampioenschappen met het 1e elftal van s.v. O.S.S.’20.

Hoe zie je de toekomst de komende 10 jaar bij Avanti?

Je ziet dat het steeds moeilijker wordt om je vrijwilligers te behouden. Dit zie je overal in de maatschappij. Het zaterdagvoetbal zit in de lift bij vele verenigingen. In de toekomst zal Avanti daar misschien in mee moeten gaan als hier vraag naar gaat komen.

Het vrouwenvoetbal zit ook al jaren in de lift en lijkt nu ook een positieve uitwerking te krijgen binnen Avanti. We hebben inmiddels diverse meisjes/dames elftallen en ik verwacht dat deze groei door zal zetten.

 Waar erger je je het meest aan?

Aan mensen waarbij het glas altijd half leeg is.

 Welke actualiteiten grijpen je op het moment aan?

Stikstof – Oekraïne - inflatie – egoïsme

Beste trainer :

Stephan Hesemans

Jeugdidool:

Marco van Basten

Moeilijkste beslissing: 

Stoppen met actief voetbal wegens aanhoudend blessureleed.

Makkelijkste beslissing:

Om deel uit te maken van de Avantifamilie.

Onderschatte voetballer:

Elke voetballer die een echte teamspeler is en vaak niet opvalt, maar anderen beter laat voetballen, is belangrijk voor het team.

Overschatte voetballer:

Ibrahim Sangare

Hoogtepunt:

Geboorte van onze twee kinderen.

Dieptepunt:

Het overlijden van mijn vader op 62 jarige leeftijd en recent de agressieve vorm van borstkanker die bij Sharon is geconstateerd vorig jaar juli. Inmiddels is Sharon vrij van behandeling en schoon verklaard.

Hobby’s :

Voetbal natuurlijk, actief als passief. Ik ga graag lange afstanden wandelen. Vroeger veel getennist en gesquasht. Recent gestart met padellen samen met Bart van der Sangen, Walter Fransen en Agim van der Linde bij de Hopbel.

Drank:

Tijdens het werk koffie en water, als er gelegenheid is een biertje/wijntje.

Met wie zou je graag een avondje gaan stappen:

Met mijn O.S.S.’20 maatjes. Het 1e elftal waarmee we kampioen zijn geworden in de 2e klasse.

Welke club en speler heeft je voorkeur in de eredivisie:

Ajax - Dusan Tadic

Wie vind je de beste voetbalanalyticus op TV:

Kenneth Perez

 

Inmiddels is Sharon ook aangeschoven en traditiegetrouw vroegen we aan haar wat de goede en minder goede eigenschappen zijn van Jeroen.

Sharon begon met de goede eigenschappen van Jeroen: Jeroen heeft het overal gezellig en hij kan eigenlijk met iedereen goed opschieten. Hij kan heel veel hebben, wordt zelden kwaad en is de rust zelve. Hij laat iedereen altijd in zijn waarde. Jeroen is echt een gezinsmens.

Ook zijn er ook minder goede eigenschappen die Jeroen ook wel duidelijk herkende, want volgens Sharon kan Jeroen eigenlijk nooit naar huis gaan en nuchter naar huis gaan is daarbij ook weleens een probleem.

 

Zo zijn wij weer aan het einde gekomen van dit mooie, spontane en openhartige interview met Jeroen.

Wij willen Sharon en Jeroen bedanken voor de gastvrijheid en we kijken met z’n allen uit naar het spannende eindslot van de competitie.

 

Jan Hellings en Jack Brus

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!