Sportret Toon van der Heijden - Avanti31

Sportret Toon van der Heijden

Sportret Toon van der Heijden

14 april 2022 8:00


Voor deze editie van de rubriek Sportret zijn we op bezoek geweest bij iemand waarvan wij denken dat hij echt “blauw-wit” bloed heeft. Kleinzoon van Toon (de stale) van der Heijden, waarnaar hij vernoemd is, en ondanks zijn jonge leeftijd van 20 jaar al een routinier in ons 1e elftal, niemand minder dan: Toon van der Heijden

toon.jpg
Toon en Mees van der Heijden

Op dit moment volgt Toon een HBO opleiding op de PABO in Veghel. Toon volgt de lerarenopleiding basisschool en zit nu in zijn 2e jaar. Onlangs kwam in het nieuws dat deze PABO opleiding in Veghel gaat verdwijnen in 2023. Dit zou betekenen dat Toon elders zijn opleiding af moet gaan maken.

Zijn ambitie is leraar te worden op een basisschool of iets te gaan doen in de sport richting.

Op zijn 16 jarige leeftijd maakte Toon zijn debuut in Avanti 1 en sinds enkele maanden speelt hij samen met zijn jongere broer Mees in ons 1e elftal.


Toon, vertel eens is iets over je carrière bij onze vereniging.

Ik ben lid van sv Avanti’31 geworden toen ik 5 jaar oud was. Volgens mij was ik een van de laatste generaties die nog getraind werden door Pietje Brus. Ook Opa Toon (van Engeland) was toen mijn trainer.

In die tijd trainden wij alleen maar en speelden we onderling oefenwedstrijdjes met veelal tegenstanders hier uit de omgeving. Mijn medespelers en speelster waren o.a. Roel Kappen, Wesley Kluijtmans en Sophie van Engeland.

Eerst gestart in de F-4 en daarna drie seizoenen gespeeld in de F-1 waar Stefan Brouwers en Mark van der Heijden onze trainers waren.

Daarna ging ik naar de E-1, met medespelers als Rutger Hussaarts, Lucas van Geffen, Dani Tinus en Bashir Mahamud.

Toen waren mijn trainers Geert van Heeswijk en Jan van Engeland. Vervolgens naar de D-1 onder leiding van Ron van Heeswijk en Peter Ligtenberg.


Kun je je nog een bijzondere moment herinneren uit jouw pupillentijd?

In mijn eerste jaar bij de E-1 wonnen we de beker, mochten we toen als winnaar deelnemen aan een toernooi in Heerlen en strijden om de Districtsbeker. Dit toernooi wisten wij te winnen en we namen deze prijs mee naar huis. Dit was wel uniek omdat Avanti deze prijs nog nooit eerder gewonnen had.

En de volle bus met ouders en supporters waarmee we naar Heerlen afgereisd waren had ook wel een diepe indruk op mij gemaakt.

 

Na deze pupillenjaren aan de slag bij de junioren.

Inderdaad daarna bij de C-junioren, en in het eerst jaar onder begeleiding van Frank van den Boogaard en Sahbi Jemai. Ik kan me nog wel herinneren dat ik in dat jaar nogal wat gele kaarten wist te ontvangen, en deze kreeg ik alleen maar voor het leveren van commentaar. Het was voor mij een goede leerschool want gelukkig heb ik daar op dit moment niet veel last meer van.

Vervolgens werd Geert van Heeswijk wederom onze trainer in het 2e jaar. Van Geert moest ik toen altijd in de spits starten, en als we ver genoeg voor stonden moest ik weer achterin gaan spelen. Mijn voorkeur in die tijd was dat ik het liefste in de spits speelde, maar uiteindelijk heb ik dat seizoen meer in dienst van het elftal gespeeld, en daar waar nodig.

De tijd van B-junior diende zich aan. Onze trainer was Herbert van den Broek, en we speelden in de hoofdklasse en ongeveer iedereen dacht dat we weinig tot geen punten zouden halen, maar wij wisten ons gewoon te handhaven. Na de winterstop behaalde we de nodige punten en als team kwamen we er elke wedstrijd steeds sterker uit.

Na dit 1e jaar als B-junior ging ik vervroegd over naar de A-1 die toen onder leiding stond van Danny Klerx. Ik speelde op 10 en samen met Luc van den Hurk waren wij verantwoordelijk voor de vele doelpunten dat seizoen. Volgens mij scoorde ik dat seizoen ruim 30 doelpunten en Luc zat ook ergens in die richting. In mijn tweede jaar als A-junior was mijn trainer Niels Berkelmans, en waren Geert van den Oetelaar, Vincent de Vroomen en Mark Kuijpers (die moet ik zeker niet vergeten, want dat zou hij niet op prijs stellen) onze leiders.

Intussen had ik als 16 jarige al mijn debuut gemaakt in het 1e elftal van Avanti die onder leiding stond van Henry van Wanrooij. Ik mocht toen starten als spits in de uitwedstrijd tegen FC Schadewijk. We wisten die wedstrijd overigens met 0-2 te winnen.

 

Heb je uit je juniorentijd ook nog leuke anekdotes?

Tijdens een wedstrijd met de B-junioren kregen we een Panenka penalty tegen, en onze doelman Dani Tinus had hier nogal wat moeite mee. Hij liep gewoon van het veld, en na uitvoerig overleg konden we hem zover krijgen dat hij toch weer terug het veld op kwam.

In een andere wedstrijd had ik tweemaal gescoord en toen kregen we een penalty mee. Ik kon dus een hattrick maken. Maar het liep een beetje anders. Ik wist dat mijn teamgenoot Jordy van den Hoven een weddenschap had afgesloten met onze trainer dat als hij zou scoren dat hij dan 20 euro zou krijgen. Ik liet Jordy de penalty nemen en die wist hij ook te benutten en onze trainer was zijn geld kwijt.

Ik heb ook tijdens mijn C-juniorentijd de Tiny van den Broek Sportiviteitsprijs gewonnen.

 

Inmiddels ben je een vaste waarde en een bepalend gezicht geworden in ons 1e elftal.

Dit seizoen hebben we wel vele wedstrijden kunnen spelen, maar hiervoor waren het twee moeilijke jaren door de welbekende Corona periode. Weinig wedstrijden gespeeld, soms alleen maar kunnen trainen, in kleine groepjes, en dan weer alleen maar wat vriendschappelijke wedstrijdjes. Eigenlijk een verloren tijd, want in die tijd heb ik weinig ervaring op kunnen doen. Dus in twee jaar tijd eigenlijk een jaar kwijt geraakt.

 

Je bent zelfs ondanks je jonge leeftijd ook actief geweest bij onze jeugdafdeling.

Ik ben op mijn 15 jarige leeftijd leider geweest samen met Mark van de Meerendonk bij de D-2. Ik hielp Mark tijdens de trainingen. Daarna samen met Sander Kemps en Gertjan Vorstenbosch leider van de E-4 geweest.

Ondanks onze jonge leeftijd mochten Sander en ik ook mee met de jeugdkampen. Als de kinderen op bed lagen dan werd er wel eens een biertje gedronken door de leiding. Sander en ik deden een soort drankspelletje met Henk Broks. Als Henk won dan moest hij een biertje weggeven aan de verliezer. En Henk won inderdaad al die spelletjes en hij zou eigenlijk de biertjes aan ons moeten geven, maar hij dronk zelf alles op.

Ik ben daarna nog leider van de E-3 geweest wederom met Sander en Gertjan, en tenslotte nog een jaar de E-2 met Ton der Kinderen.

 

Welke veranderingen bij Avanti hebben bij jou een positieve of negatieve indruk achtergelaten?

Ik vind het terras naast het hoofdveld een geweldige aanwinst voor Avanti, en eigenlijk is de hele accommodatie helemaal top.

Ook de deur van de kantine naar het terras langs het hoofdveld is een grote aanwinst volgens ons pap.

 

Wie van onze vrijwilligers of leden zijn bijzonder?

Eigenlijk zijn alle vrijwilligers allemaal belangrijk voor een vereniging. Als ik dan toch iemand of een groep mag noemen dan zijn dat onze terreinmeesters en de zeskampcommissie. Ons mam is hier best wel druk mee.

 

Welke bijzondere en onvergetelijke momenten zijn je altijd bijgebleven?

Toen ik de stoeltjes in onze kleedruimte zag met daarop mijn eigen naam, dat vond ik wel heel bijzonder.

Het in grote getale aanwezige Avanti publiek, zeker in de wedstrijden tegen Schijndel.

Ook vind ik de wedstrijden tegen Den Dungen altijd mooi en bijzonder. Den Dungen is een fijne club om tegen te spelen.

 

Hoe zie jij de toekomst de komende jaren bij Avanti?

Voor mezelf natuurlijk nog lange tijd basisspeler van Avanti 1 te blijven, en eigenlijk minimaal een klasse hoger te mogen spelen, want hier hebben we echt de kwaliteiten voor.

 

Waar erger je je aan?

Mensen die altijd negatief zijn en mensen die altijd in problemen denken en niet in oplossingen.

 

Welke actualiteit grijpt je op het moment aan?

Ik denk dat dit voor heel veel mensen geldt. De oorlog in Oekraine en de gevolgen voor de mensen daar.

 

Beste trainer:

Ik heb er nog niet heel veel gehad in de selectie, maar op dit moment wil ik Stephan Hesemans noemen.

Hij is communicatief heel sterk, zeker in de 1 op 1 gesprekken.

 

Jeugdidool:

Lionel Messi

 

Onderschatte voetballer:

Voor mij is dat Renzo Brus, onze aanvoerder, en dan gaat het voornamelijk over zijn voorbeeldfunctie, zijn mentaliteit en inzet voor het team.

Ook het lezen van de tegenstander, daar is hij zo goed in.

 

Hoogtepunt:

De bekerwinst en daarna het winnen van de Districtsbeker bij de E-1.

Maar zeker ook het moment dat ik samen met mijn broer Mees speelde in de bekerwedstrijd tegen Venlo, waarin Mees wist te scoren.

Dit was voor mij een kippenvel moment.

 

Dieptepunt:

Ondanks dat ik toen nog heel jong was, het overlijden van mijn nichtje Dewi. Dit heeft op mij veel indruk gemaakt.

 

Eten:

Sushi en tong van een rund met veel champignonssaus

 

Drank:

Speciaal biertjes hebben wel mijn voorkeur, maar gewoon bier gaat er ook wel in.

 

Vakantie:

Ik ben er nog nooit geweest, maar komende zomer gaan we met het hele gezin op vakantie naar Colombia. Daar kijk ik echt naar uit. We gaan op bezoek bij Roel Thijssen.

 

Met wie zou je graag een avondje gaan stappen?:

Eigenlijk eindelijk eens een keertje op stap met de selectie. Gewoon een leuk teamuitje. Dit heb ik nog niet mee kunnen maken door al die coronaperikelen. Ik heb er veel over gehoord maar dit is iets waar ik nog niet over kan meepraten.

 

Welke club en speler heeft je voorkeur in de eredivisie?:

Ajax en Jurrien Timber.

 

Wie vind je de beste voetbalanalyticus?:

Mark Kuijpers en ons pap. Ik weet niet of het de beste zijn, maar deze twee hoor ik het meest na afloop van een wedstrijd.

 

Inmiddels waren Michel en Elisee aangeschoven voor de traditioneel afsluitende vragen wat nu de goede en minder goede eigenschappen van Toon zijn te beantwoorden.

De goede eigenschappen van Toon zijn dat hij vooral zelfverzekerd, sociaal en trouw is en hij komt altijd zijn afspraken na.

De minder goede eigenschappen voor zover Toon die heeft zijn, dat hij vroeger wel eens impulsief kon zijn en dat hij altijd wil winnen, zelfs met de drankspelletjes.

Inmiddels was het alweer wat later geworden en willen wij Toon bedanken voor zijn mooie verhalen en natuurlijk Elisee en Michel bedanken voor de gastvrijheid die wij mochten beleven.

Wij wensen Toon nog een hele lange Avanti carrière toe met vele successen in het verschiet.

 

Jan Hellings en Jack Brus

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!