Sportret Ad Mathijsen - Avanti31

Sportret Ad Mathijsen

Sportret Ad Mathijsen

18 februari 2022 15:45


Voor deze uitgave van het Sportret zijn we bij onze, met alle respect, oudste actieve voetballer die onze vereniging rijk is op bezoek geweest.
Wij waren te gast bij niemand minder dan Ad Mathijsen

IMG_20220210_222052.jpg

Ad, getrouwd met Wilma en vader van dochter Maartje die woonachtig is samen met schoonzoon Enrico in Västerås in Zweden, is zoals gezegd met zijn 64 jarige leeftijd de oudste actieve speler van sv Avanti’31.

Ad speelt zijn wedstrijden wekelijks in Avanti 9.

In het dagelijks leven is Ad werkzaam als ZZP’er timmerman. In het verleden heeft Ad gewerkt Van Den Brand Bouwbedrijf in Schijndel en daarna als ZZP’er o.a. bij Bouwbedrijf van de Ven waar hij zich bezig hield met grote projecten als de Eemhof in Zeewolde van Center Parcs.

Ook is hij ruim een jaar werkzaam geweest op Malta voor Malta Aviation Cosmetics om daar een vliegtuighangar te bouwen.

Voor dit project is hij ongeveer 30 keer op en neer gevlogen naar Malta.

 

Ad, je hebt een voetbalverleden bij RKSV Schijndel en bij het “Wild voetbal”.

Ik ben ongeveer toen ik 5 jaar was begonnen bij Schijndel, waar mijn jeugdtrainer Jo den Otter was. Tot ongeveer mijn 17e jaar ben ik bij Schijndel blijven voetballen.

Daarna ben ik “wild voetbal” gaan bedrijven bij de Beemd in de zomeravondcompetitie ongeveer een jaar of 5. Ook nog gespeeld bij de De Witte, De Meulen, Kafmolen en De Lindeboom.

 

Wanneer kwam sv Avanti’31 in beeld?

Toen ben ik op 24 jarige leeftijd lid geworden bij sv Avanti’31 eigenlijk door ome Sjef (Gevers).

Ik heb mezelf opgegeven als lid bij Ad van de Meerakker, waar Ben van Wanrooij mijn eerste trainer was bij Avanti 3. In dit team waren Vincent de Vroomen en Orhan Uceler mijn medespelers.

Ongeveer na 3 maanden werden Vincent, Orhan en ik overgeheveld naar de selectie.

We kwamen dus in het tweede elftal terecht waar toen Bert van Uden, Roel Pennings en Huub Kasteleijn de leiders waren.

Hier heb ik tot mijn 34 jarige leeftijd gespeeld, voornamelijk in het tweede met af en toe een uitstapje naar het 1e waar Sjef Weber toen de trainer was.

In het seizoen 1985-1986 kampioen geworden met Avanti 2 met toen als concurrent JVC.

Uit tegen JVC speelden we in deze belangrijke wedstrijd met 1-1 gelijk, en het enige doelpunt nam ik voor mijn rekening.

Spelers uit dit team waren toen o.a. John Jansen, Frans Mathijsen, Bert van de Plas, Hans van den Broek, Wim van de Meerakker met als leiders Jan van Schijndel en Rien van den Broek.

In die tijd trainde de selectie 1 en 2 op beide trainingsavonden samen, wat het voordeel toen zeker was dat het tweede naar een hoger niveau getild werd.

Hierna toch weer even terug gekeerd naar het “wild voetbal" voor ongeveer een jaartje of vier.

 

Een terugkeer bij sv Avanti’31 lag voor de hand, maar dan naar de veteranenafdeling?

Inderdaad ik keerde weer terug bij sv Avanti’31 bij het opgerichte zaterdag veteranenteam.

Medespelers waren toen o.a.  Bert Havinga, Christian Gevers, Frank Gevers, Bert van Alebeek, Harrie Cromsigt, Hubert van Houtum en Hans Schevers.

Een mooi team, waar Tonnie Kastelijn onze leider was. Tonnie regelde werkelijk alles voor het team. Hij hield alle standen bij van de overige wedstrijden in onze competitie, wat eigenlijk geen echte competitie was. Maar omdat de standen toch werden bijgehouden door Tonnie, konden we uiteindelijk ook als zaterdagveteranen elftal een kampioenschap vieren.

Tonnie - onlangs uitgeroepen tot “Vrijwilliger van het jaar” - had voor ons in die tijd een hele belangrijke bijdrage. Hij had een geweldige kampioensfeestavond voor ons geregeld bij Mieke Vingerhoeds.

 

Avanti 9

Op dit moment speel ik voor het 3e seizoen in Avanti 9. Heel veel wedstrijden hebben we nog niet kunnen spelen door alle coronaperikelen.

Ook heb ik een aantal vervelende blessures gehad.

Avanti 9 met de leiders Marie van den Brand, Berry van den Brand en Chrisje van Heeswijk is een gezellig elftal waar ook mijn voetbalmaatje Gerben van den Hurk vertegenwoordigd is.

Ik ben nu 64, maar mijn streven is om indien mijn lichaam het aankan minimaal maar het liefst nog langer tot mijn 70e actief te blijven als speler bij sv Avanti’31.

Ook zou ik straks wel willen toetreden tot de OPA-ploeg, al was het alleen maar om het team wat te verjongen. Nee, zonder gekheid, als ik daar een zinvolle bijdrage aan kan leveren sta ik hiervoor open.

 

Welke veranderingen bij Avanti hebben een positieve of negatieve indruk achtergelaten?

Ik mis wel en beetje de gezellige donderdagavonden bij Avanti. Vroeger zat de kantine op de donderdagavond mooi vol. Een positief punt is wel dat onze hooftrainer Stefan Hesemans 1x in de maand ervoor wil zorgen dat de selectie aanwezig is op de donderdagavond en dat de senioren activiteitencommissie regelmatig evenementen organiseren.

Ook de LAM-ploeg vind ik een mooi ploegske die elke donderdagavond aanwezig is en niet weg te denken is. Soms val ik in maar ik ken heel het spelleke niet. Tijdens het nakaarten, wat er volgt na elke ronde is elke keer een discussie van hoe iedereen het beter had kunnen doen. Ja, en niet iedereen kan altijd tegen zijn verlies, maar het is en blijft een mooi clubke.

 

Wie van onze vrijwilligers of leden zijn bijzonder en waarom?

Ik heb hem al vernoemd, Tonnie Kastelijn inderdaad. Hij was belangrijk voor de zaterdagveteranen, maar hij doet zoveel meer voor onze vereniging.

Het eredivisiespel, club van 100, sponsorcommissie en leider senioren.

Een terechte beloning in de vorm van de verkiezing “Vrijwilliger van het jaar”.

 

Is er een bijzonder of onvergetelijk moment dat je bijgebleven is?

Ik kan me nog wel herinneren dat we tweemaal in een korte periode met de veteranen tegen Essche Boys speelden en dat ik in die beide wedstrijden vanaf de aftrap een doelpunt scoorde.

Ook tweemaal tegen dezelfde keeper.

Als ik hem nu tegenkom dat heeft hij het er nog steeds over en is er nog steeds ziek van.

 

Hoe zie je de toekomst de komende 10 jaar bij sv Avanti’31?

Ik hoop dat Avanti zijn eigen sociale identiteit kan blijven behouden. Avanti is meer dan alleen een voetbalvereniging. De club is heel belangrijk voor de sociale contacten onderling.

We hebben een op dit moment een heel mooi sportpark wat er keurig uitziet, dus dat zit ook wel goed.

 

Waar erger je je aan?

Aan onrecht in de breedste zin van het woord, zowel in de maatschappij als in de sport.

 

Als je het voor het zeggen had in Nederland

Verbetering van de zorg, en vooral meer aandacht voor onze ouderen die overal op gekort worden terwijl ze zoveel voor de maatschappij gedaan hebben.

 

Welke actualiteit grijpt je op dit moment het meeste aan?

Nog steeds het coronagebeuren en de dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraine.

 

Beste trainer:

Sjef Weber staat bij mij op 1, 2 en 3.

 

Favoriete muziek:

Jethro Tull, Jan Akkerman en jaren ‘80 muziek

 

Onderschatte voetballer:

Wim Jansen en Berry van Aerle

 

Overschatte voetballer:

Memphis Depay

 

Hoogtepunt:

Geboorte van onze dochter Maartje

 

Dieptepunt:

Het overlijden van mijn jongere broer Peter.

 

Vakantie:

Oostenrijk, Zwitserland en natuurlijk het land waar Maartje en Rico wonen Zweden.

 

Met wie zou je wel een avondje willen gaan stappen?

Met ons Wilmke en ons Maartje en Enrico, die mogen natuurlijk ook mee.

 

Wie vind je de beste Voetbalanalyticus?

Willem van Hanegem

 

Natuurlijk vroegen we aan Wilma oftewel Wilmke ook naar de goede en minder goede eigenschappen van Ad.

Wilma liet weten dat Ad altijd iedereen in zijn waarde laat en dat hij voor niemand een verschil maakt. Ad is heel handig, hij draait zij hand voor geen enkele klus om.

Natuurlijk wilden wij ook graag zijn minder goede eigenschappen weten en die waren er ook volgens Wilma.

Ad kan heel slecht tegen onrecht, en daar blijft hij wel eens te sterk in hangen. Als de grens bij Ad bereikt is dan is het echt klaar.

 

Zo waren wij aan het eind gekomen aan een leuke en gezellige avond in huize Mathijsen.

Graag willen wij Wilma en Ad bedanken voor hun gastvrijheid en zeker hun openhartigheid en zoals Ad al aangaf zien we hem voorlopig nog wel even zijn wedstrijden spelen op ons sportpark.

 

Jan Hellings

Jack Brus

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!