Sportret Sjef Weber - Avanti31

Sportret Sjef Weber

Sportret Sjef Weber

2 mei 2019 12:00


Voor dit Sportret zijn we bij een man geweest die geboren is in Den Bosch en als trainer bij verschillende verenigingen actief is geweest. Voor Avanti 31 is hij erg belangrijk geweest en heeft ons vaandelteam naar de 1e klasse gebracht. Het hoogste niveau ooit door onze vereniging bereikt.

Als actief voetballer heeft hij nog tegen Coen Dillen en Abe Lenstra gespeeld. We hebben ons beperkt tot het bespreken van de hoogtepunten van zijn carrière, want hij kon er zelf wel een boek over schrijven, vertelde hij ons.

Onder het genot van een kop koffie en een echte ‘Bossche bol’ hebben we een leuk gesprek gehad met:
Sjef Weber


Sjef is 81 jaar en is in de binnenstad van ‘'s-Hertogenbosch geboren. Hij komt uit een gezin van 8 kinderen en heeft 5 zussen en 2 broers. Zijn broer Harrie Weber heeft in het verleden ook Avanti getraind. Zijn andere broer Gerard heeft bij PSV en Utrecht gevoetbald als linksbuiten. De gebroeders Weber hadden het van geen vreemde. De vader van Sjef was fanatiek supporter van BVV. Toen BVV in die tijd naar Maastricht moest om te gaan voetballen, ging de vader van Sjef op de fiets naar Maastricht, bleef na de wedstrijd daar slapen en fietste de volgende dag terug naar Den Bosch. Als BVV had verloren was het in huize Weber tot woensdag ijzig stil, volgens Sjef.
Sjef is 54 jaar getrouwd met Mimi, zijn beste keuze ooit, vertelde hij. Sjef en Mimi hebben twee dochters, Anne Christine en Nathalie. Anne Christine is getrouwd met Henry van den Broek, de zoon van Tijn van de Broek, die vroeger terreinknecht was bij Avanti.. Anne Christine en Henry hebben twee kinderen, Lisanne en Steven.

 

Sjef heeft zijn hele leven gewerkt bij PTT Telecom.

“Na mijn opleiding MBO Elektro ben ik gaan werken bij PTT Telecom. Ik ben daar doorgegroeid naar manager telefooncentrales en na 40 jaar dienstverband kon ik er uit.

 

In 1951 is Sjef gaan voetballen.
“In die tijd kon je pas op je 14e gaan voetballen en ik ben toen lid geworden van BVV. BVV speelde destijds op het hoofdveld, wat lag in Vught bij Heidelust. Er was toen nog geen betaald voetbal. Dat kwam pas in 1956 tot stand.

BVV voetbalde toen eerste klasse amateurs. Dat was het hoogste niveau in Nederland. Ik mocht in die tijd vaak ballenjongen zijn bij de thuiswedstrijden van BVV. In 1951 ben ik dus actief gaan voetballen. Ik heb alle standaard elftallen doorlopen bij BVV. Toen ik 16 jaar oud was ben ik gevraagd om trainingen te gaan volgen bij het Nederlands jeugdteam. Ik had helaas jongens zoals Theo van Duivenbode en Jan Renders voor mij, waardoor het mij niet lukte om in het Nederlands jeugdelftal te komen. Ik heb eventjes rechtsbuiten gespeeld, maar kort daarop werd ik linksback en dat ben ik mijn hele carrière gebleven. Ik had een goede trap waar ik veel gevoel in kon leggen.

Sjef heeft ook nog bij FC Den Bosch gevoetbald.

“Nadat in 1965 BVV werd overgenomen door FC Den Bosch, heb ik nog twee jaar in het eerste elftal van Den Bosch gevoetbald.

Mijn broer Harrie was toen trainer bij BVV, welke  in de amateurafdeling was verder gegaan in de 4e klasse.  Ik heb daar drie jaar gevoetbald. In drie jaar tijd presteerden we het om door te stoten naar de 1e klasse. Een prachtig resultaat natuurlijk. We hadden een geweldig team, met jongens als Jan Goskens en Teun van Pelt. Op mijn 33e ben ik gestopt met actief voetballen. Ik wilde trainer worden.

Als trainer heeft Sjef verschillende clubs getraind.

“Ik ben als jonge trainer begonnen bij Jan van Arckel. In de 1e klasse onderafdeling. Ik heb daar drie jaar gewerkt en we werden elk jaar 2e. Wel hebben we een keer de Toon Schreuderbeker gehaald. We werden toen ingehaald door de harmonie. Toen we op het bordes bij het gemeentehuis stonden, miste ik de helft van mijn elftal. Wat bleek? De helft van mijn elftal was lid en speelde bij de harmonie die ons inhaalde. Volop hilariteit natuurlijk.

Hierna ben ik Brakel bij de zaterdagafdeling gaan trainen. Die speelde toen 4e klasse. Ik ben daar één keer kampioen mee geworden.

Na deze club ben ik Haarsteeg gaan trainen.  Ik ben daar 6 jaar geweest en tweemaal kampioen geworden, waarvan eenmaal ongeslagen; we promoveerde van de 4e naar de 2e klasse. Dat vond ik wel een prestatie. Haarsteeg had immers maar 300 leden en en had geen A-jeugd.

Na die 6 jaar kwam Sjef bij Avanti terecht.

“Ik trof Jos Smits en zijn gezin in die tijd in Luxemburg op de camping. Ik heb Jos later leren kennen als een rechtlijnig, doortastende, goede voorzitter. Destijds was ik bezig om bij BVV trainer te gaan worden. Jan van Houtum en Jos Smits zijn toen bij mij geweest en we waren snel akkoord.

Na twee dagen kwam BVV en die wilde ook met mij in zee, maar ik had mijn woord aan Avanti gegeven en daar later ook nooit spijt van gehad. Ik moet zeggen dat de eerste twee seizoenen niet gemakkelijk waren bij Avanti. In 1981 ben ik daar als trainer gestart. Ik vond dat er weinig voetbal in zat. In de derde klasse werden we kampioen. Jan Bijsterbosch maakte toen de meeste doelpunten en bijna allemaal uit een strafschop. Ik had toen een goede lichting, onder andere Rob van Iperen, Christian Gevers,Joop van Laanen, Ronald Timmermans , Henry van den Broek,Joseph Turu en Frans Mathijssen, die helaas veel te vroeg is overleden. Bert van Uden is ook een belangrijke speler geweest voor mij. Bert was een rots in de branding en gaf het goede voorbeeld aan de jongere spelers. Hij was mijn rechterhand in het veld. Op zaterdag ging ik altijd naar de jeugd kijken, waar ook enkele talenten voetbalden, zoals Frank Gevers en Leo van Boxel.

Na 6 jaar ben ik bij Avanti gestopt; we stonden toen in de 2e klasse.

Hierna ben ik 2 jaar bij RKDVC geweest en ben met het eerste van de 3e naar de 2e klasse gepromoveerd.

Hierna ben ik toch weer bij Avanti gaan trainen van 1988 tot 1992. We zijn toen kampioen geworden in 1991 en speelden daarna in de eerste klasse. De spelers die dat voor elkaar kregen waren Kees van Grinsven,Rob van Iperen, een echte aanvoerder, Peter van den Broek,Richard Teeuwen, Harrie Russens,, Hans van den Broek,Pascal Langenhuijsen Frank en Christian Gevers,Roland Timmermans, Hubert van Houtum, Willy Russens en Edwin Rijkers.  Mede doordat we een te smalle selectie hadden, degradeerden we weer naar de tweede klasse. Ik was daar best teleurgesteld over destijds.  Van de andere kant hebben genoemde jongens een unieke prestatie geleverd in de clubhistorie van Avanti 31. Of zoals Jos Smits destijds zei; Al spelen we maar een jaar boven HUN. Na nog twee jaar getraind te hebben bij Concordia, vond ik het welletjes en ben ik gestopt als trainer.

Ik was toen 57 jaar en in dat jaar ben ik ook gestopt bij de PTT.

Als ik mezelf moet omschrijven, wat voor trainer ik was, dan denk ik dat ik eerlijk was naar iedereen en geen verschil maakte. Ik hield van verzorgd en goed voetbal. Verder denk ik dat ik het spelletje wel snapte en kon ik het voetbal ‘lezen’.

 

Sjef heeft ook nog een tijdje de functie van jeugdvoorzitter gehad.

“Bij BVV ben ik een tijdje jeugdvoorzitter geweest, maar dat was helemaal niets voor mij.

Ik ben toen gevraagd om technisch coördinator te worden bij Haarsteeg. We hadden in die tijd goede jeugdleiders en trainers, maar ieder deed het op zijn eigen manier.  Ik heb dat een beetje gestructureerd, waarna het meer een geheel werd. In 2002 ben ik gestopt bij Haarsteeg.
Ik werd toen benaderd door Henk van Liempd van Avanti om Technisch Jeugd Coördinator te worden. Ik heb dat van 2002 tot 2013 gedaan en ben toen gestopt, omdat het eigenlijk wel mooi was geweest. Henk van Liempd en Henk Broks zijn belangrijk voor mij geweest in deze functie en met name met Henk Broks heb ik lang op een goede manier samen gewerkt.

Ik kom nog bijna elke zaterdag bij Avanti om de jeugd te bekijken en eventjes bij te buurten met een vast clubje wat er elke zaterdag is.

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik een mooie carrière heb gehad, waarbij Haarsteeg en Avanti voor mij als een rode draad door mijn carrière lopen. Twee mooie verenigingen waar ik goede vrienden en kennissen aan  over heb gehouden.”

Mimi, die de hele avond aandachtig had zitten luisteren, vroegen we naar de goede en slechte eigenschappen van Sjef.

“De goede eigenschap is dat Sjef attent is voor iedereen en voor iedereen klaar staat. De slechte eigenschap is dat Sjef niet kan koken.” 

Hierna stelden we Sjef nog enkele vragen:

Waar erger je je aan?  Geen richting aangeven op rotonde en appen op de fiets.
Als je het voor het zeggen had in Nederland? De vaste lasten in Nederland zijn veel te hoog. Die moeten omlaag.
Welke actualiteit grijpt je momenteel aan? Brexit. De verdeeldheid tussen jong en oud.
Naar welke internetsite surf je het meest? NOS pagina 101
Auto Chevrolet
Beste trainer Charles Jackson en Frans Rywicky
Stad ‘s-Hertogenbosch
Jeugdidool Dré Saris, keeper van BVV
Moeilijkste beslissing ooit  Mimi vragen
Makkelijkste beslissing ooit Trainer worden
Onderschatte voetballer Daley Blind
Overschatte voetballer Gudelje
Hoogtepunt Toen mimi ja zei
Dieptepunt Overlijden van mijn moeder.
Politieke voorkeur  Linkervleugel van het CDA
Tijdschriften V.I. en Hard grass
Televisie Voetbal, Netflix en politiek
Beste muziek Portugese muziek
Beste film Haar naam was Sarah
Beste boek  Het verre paradijs
Eten Chinees
Drank In aangenaam gezelschap een matig pilsje
Acteur/Actrice  Robert Redford en Sofia Loren
Vakantie De Zeeuwse kust
Met wie zou je een avondje willen stappen? Met Mimi
Welke sporten naast voetbal vind je interessant en welke totaal niet?  Sommige wielerklassiekers en de Tour. Verder is het voor 95% voetbal
Welke club en speler heeft je voorkeur in de eredivisie? Ajax en Frenkie de Jong
Wie vind je de beste voetbalanalyticus op TV ? Ronald de Boer

 

Sjef, bedankt voor dit gesprek en de gastvrijheid en we hopen je nog lang op zaterdagmiddag op en rond de Avanti velden  te zien.

 

                                             Noud Bouwmans

 

                                             Frans van Rozendaal

 

 Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!