Sportret Peter Kappen - Avanti31

Sportret Peter Kappen

Sportret Peter Kappen

24 oktober 2018 14:15


Voor deze uitgave van Sportret zijn we op bezoek geweest bij een man die op den Boschweg is geboren. Hij is als kleine jongen bij Avanti gaan voetballen en later is hij op de een of andere manier altijd verbonden gebleven met onze club.

We hebben een leuk gesprek gehad met:


PETER KAPPEN


Peter is 51 jaar oud en getrouwd met Janine. Ze hebben een zoon, Roel, die 17 jaar oud is.
Hij is geboren op de Molendijk in Schijndel en heeft een broer en een zus. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Nuland en zijn moeder uit Veghel. 52 jaar geleden hebben zijn ouders zich in Schijndel gevestigd. Zijn vader heeft daar het bedrijf Kappen Wegenbouw, wat in 1959 is opgericht, verder voortgezet. Peter komt niet echt uit een voetbalfamilie. Zijn vader is welgeteld één keer wezen kijken toen hij vroeger voetbalde. Dat had ook wel te maken met het feit dat zijn vader het druk had met het bedrijf.

 

Peter is al jong bij Avanti gaan voetballen.

“Ik was 8 jaar toen ik bij Avanti ging voetballen. Dat was nog op het veldje achter de Aloysius basisschool. Eric Smits, Michel van der Heijden, Jos Kuijs en Tonnie Mathijssen waren mijn leeftijdgenoten. Ik heb nooit in de standaardelftallen gestaan. Ik mocht wel vaak met A1 mee, waar Rien Pennings destijds trainer van was. Ik was een rechtsbuiten en ben als keeper geëindigd. Na de junioren kwam ik in een elftal terecht bij Adrie Hellings, Pierre van den Dungen, Aart van den Boogaart en Ton en Marie van Dijk, met als leider Tijn Broks. Het was een gezellig elftal, waar ik veel plezier mee heb gehad. Ik ben een keer bijna kampioen geworden met dit elftal.
Een paar jaar later moest ik naar het 4e en daar werd verwacht dat ik ook kwam trainen. Ik had daar geen tijd voor en ben kort daarna gestopt.”

 

Omdat hij het voetbal niet kon missen, is hij wild-voetbal gaan spelen.

“Ik ben op zondag in de Vinkelse competitie gaan voetballen. Ik heb bij de Winkel van Sinkel en de Yuppies gevoetbald. Ik stond in een elftal samen met Marie Broks, Marcel Broks en Tijn Broks als leider. Op een gegeven moment vroeg Tijn Broks of ik toch niet weer bij Avanti wilde gaan voetballen. Hij was daar inmiddels ook leider. Ik heb nog een jaar gevoetbald, maar ben toen gestopt. Ik had er eenvoudigweg geen zin meer in. Toch heb ik me laten overhalen om nog te gaan voetballen bij WEC. Dat seizoen heb ik niet afgemaakt. We moesten tegen Schijndel en dat werd zo’n schoppartij dat ik van het veld ben afgelopen en toen definitief ben gestopt.”

 

Peter heeft met zijn broer het bedrijf van zijn vader overgenomen.

“Nadat ik de Leao had afgemaakt was ik 16 jaar en ben ik in het bedrijf van mijn vader ‘Kappen Wegenbouw’ terecht gekomen. We maken riolering en doen het straatwerk. Zo hebben we de Klaverwei en de Weerelt in Schijndel gemaakt. Mijn broer en ik runnen momenteel de zaak. Het personeel huren we in.”

 

Toen zijn zoon ging voetballen, kwam hij toch weer bij Avanti terecht.

“Mijn zoon Roel ging voetballen bij Avanti en is hij begonnen bij Jo Toelen en bij Opa Toon. Inmiddels voetbalt Roel al 7 jaar bij FC Den Bosch en hij speelt nu bij de A-junioren (onder 19 jaar). Toen ik bij Avanti kwam en Roel daar nog speelde, sponsorde ik wel eens shirtjes. Jacques Brus vroeg 3 jaar geleden of ik niet iets in de sponsorcommissie wilde gaan doen. In die commissie zitten ook Bertus van de Moosdijk, Adrie van Houtum, Geert Habraken, Lars van Houtum, Tonnie Kastelein en Bart van Kaathoven. Laatstgenoemde beheert de website van Avanti. Met deze commissieleden regelen we de shirts van de elftallen, de reclameborden rondom het hoofdveld en de kantinesponsors die op beeld staan in de kantine. Dit is allemaal essentieel voor een voetbalclub. Deze inkomsten zijn ook hard nodig. Vanuit deze commissie was ik contactpersoon in het hoofdbestuur. In het hoofdbestuur ben ik gestopt, maar ik ben nog wel actief in de sponsorcommissie.

Verder heb ik samen met o.a. Jan Hellings met de jeugd dorpszeskamp een doorstart gemaakt. Ook met de grote zeskamp heb ik meegeholpen en ik zat in het zeskamp comité.”

Als hobby gaat Peter naar zijn zoon kijken bij FC Den Bosch en naar de wedstrijden van Avanti.

 

Zijn vrouw Janine vertelde ons dat de goede eigenschappen van Peter zijn dat hij meegaand is en voor iedereen klaar staat.  Hij heeft een klein hartje en is sociaal.

 

De slechte eigenschap is dat hij wel eens eigenwijs is en een uitgesproken eigen mening heeft.

 

Hierna stelden wij Peter nog de volgende vragen:

Waar erger je je aan Mensen die maar niet kunnen beslissen.
Als je het voor het zeggen had in Nederland dan: Strengere straffen
Welke actualiteit grijpt je op het moment aan: Dodelijke aanrijding in Oss
Naar welke internetsite surf je het meest : Voetbal International
Auto Volkswagen Tiguan
Beste trainer Mark van Bommel
Stad Barcelona en New-York
Jeugdidool Queen
Moeilijkste beslissing ooit Ontslaan van medewerkers
Makkelijkste beslissing ooit Trouwen met Janine
Onderschatte voetballer Berry van Aarle
Overschatte voetballer  Berghuis
Hoogtepunt Geboorte van Roel en overname van het bedrijf
Dieptepunt Overlijden van mijn vader
Politieke voorkeur  Heb ik niet. Heb niets met de politiek
Televisie V.I. en Studio sport
Beste muziek Queen
Beste film Inpikken en wegwezen
Eten Friet en frikandel
Drank Pilske
Vakantie Blijf het liefste thuis
Met wie zou je graag een avondje stappen Met de “Hazes”ploeg
Welke club heeft en speler heeft je voorkeur PSV en Lozano in de eredivisie

   

Peter, bedankt voor de gastvrijheid en je tijd voor dit interview.

 

                                                            Noud Bouwmans en
                                                            Frans van Rozendaal

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!