Sportret Henry van Wanrooij - Avanti31

Sportret Henry van Wanrooij

Sportret Henry van Wanrooij

24 oktober 2017 20:45


Voor deze uitgave van Sportret hebben we een man benaderd die in Veghel is geboren. Hij heeft gevoetbald bij WEC – SCI Halder en Schijndel. Sinds dit jaar is hij actief bij Avanti. Niet als voetballer, maar als trainer.

We hebben een leuk en interessant gesprek gehad met:

 

 

 

 

HENRY VAN WANROOIJ


Henry is 53 jaar en inmiddels 28 jaar getrouwd met Marloes. Ze hebben drie kinderen: Randy 27 jaar, Romy 23 jaar en Ryan 14 jaar. Ze hebben een kleindochter, Tess van 6 weken.
Henry is opgegroeid in de Acaciastraat in de Hoevenbraak. Hij heeft vier broers: Ad, Jan, Mai en Leon. Laatstgenoemde is zijn tweelingbroer.  Zijn broers hebben allemaal gevoetbald. De vader van Henry heeft bij WEC gevoetbald.
Henry is conciërge bij de Beemdschool in Schijndel.

Omdat hij in Wijbosch op school zat, is Henry bij WEC gaan voetballen. Hij was rechtsbuiten.
“Ik ben inderdaad als rechtsbuiten begonnen. Ik was heel snel en scoorde makkelijk. Mijn broer Leon en ik vormden samen een goede combinatie binnen de lijnen en wisten elkaar goed te vinden. Ik heb alle standaardelftallen doorlopen. Ik had wel de pech dat de lichting voor mij bij WEC erg goed was, met spelers zoals Rien van Kasteren en Alfred van Os. Dat elftal werd vaak kampioen en wij hadden het jaar daarop vaak moeite om in dezelfde klasse te blijven. Ik ben om die reden dan ook nooit kampioen geworden in de jeugd.

Henry was al snel een liefhebber van de zomeravondcompetitie.
“Al mijn broers speelden in de zomeravondcompetitie. Bij WEC mocht dat in die tijd niet en we werden allemaal geschorst. We zijn toen allemaal bij WEC gestopt en toen is het elftal ‘VV Hulkies’ opgericht. Een team wat bij veel mensen nog wel bekend in de oren zal klinken. Daar hebben we voetballen geleerd en in dat elftal stonden stuk voor stuk echte winnaars in het veld. We speelden veel toernooien mee op de Ruwenberg in St.Michielsgestel. Ook speelden we met de Hulkies in de zaal. Onder andere Hans van Es, die nu in de Technische Commissie van Avanti zit, speelde met ons mee. Hans was een balvaste spits, die mij vaak op maat bediende als ik “erover” heen kwam. Hans kon vaak zijn mond niet houden, wat hem op verschillende gele kaarten kwam te staan. Hij was wel een belangrijke speler in ons team.
Begin oktober 2017 hebben we een reünie van de Hulkies gehad. Een gezellige reünie, waar 45 mensen zijn geweest.
Ik heb ook met mijn broers bij Blue Air gevoetbald, samen met Hans van Es – Hans van de Broek en Pascal Langenhuizen. Mijn broer Leon keepte toen en we kregen 100 gulden voor elke gewonnen wedstrijd.


Later werden de gebroeders Van Wanrooij gevraagd om bij SCI te komen voetballen.
“Ad Sterks vroeg of ik met mijn broers bij SCI wilde komen voetballen. Wild voetbal was bij die club geen probleem. In die tijd was het allemaal voetbal wat de klok sloeg. Overdag voetbalden we met de Hulkies een toernooi op de Ruwenberg en ‘avonds speelden we een wedstrijd voor de beker voor SCI. De trainer van SCI kwam zelfs weleens kijken als wij met de Hulkies moesten voetballen. Het hoogtepunt van VV Hulkies was dat wij Brabants kampioen zijn geworden.
Na 6 jaar bij SCI te hebben gevoetbald met 3 kampioenschappen en een degradatie ben ik samen met mijn broer Leon gaan voetballer bij LSV. Daarna zijn we gaan voetballen bij Schijndel 2e klasse. Leon voetbalde in het eerste en ik was wisselspeler. Jaap Blauw werd ontslagen en John van Nielen nam het over en hij had er wel verstand en ik kreeg een basisplaats in het eerste. John van Nielen verbood ons om aan de zomeravond competitie mee te doen en we zijn toen na een jaar gestopt bij Schijndel. We zijn toen weer voor drie jaar gaan voetballen bij SCI. Daarna zijn we teruggekeerd naar Schijndel, omdat geen andere vereniging in Schijndel ons als team wilde, waar we met een vriendenteam (waarvan de meeste spelers bij SCI hadden gevoetbald) het 5e werden. We werden in de derde klasse 3 maal kampioen en we voetbalden toen 1e klasse, wat nu ook het 2e van Avanti voetbalt. Het was een prachtige tijd, met 5 broers voetballen en de zoon van onze Ad, Ronnie van Wanrooij, en natuurlijk Hans van Es.

Op zijn 34e moest Henry stoppen met voetballen.
“Ik had ernstige slijtage aan mijn heupen. Dat was een moeilijk moment voor mij, want voetballen was immers alles voor mij. Ik heb toen door mijn vrouw het plan opgevat om trainer te gaan worden. Ik heb de cursus jeugd Voetbal Trainer gevolgd. Daarna heb ik de cursus TC 3 en TC 2 gehaald. Ik heb later TC 1 ook nog willen halen. In die tijd had ik een aardig CV. Ik kwam echter 2 punten te kort. Ik heb nog een brief naar de KNVB gestuurd, maar dat hielp niet en ik heb die cursus nooit gedaan.
Ik ben toen C2 en de D1 gaan trainen, waar jongens als Jurgen Puijenbroek en Jelle van der Eerden voetbalden, die nu in de selectie van Avanti spelen. Ook heb ik daarna senioren 3,4 en 5 van Schijndel getraind. Er kwamen toen zo’n beetje 45 man trainen, daar heb ik veel geleerd om voor de training een goede organisatie neer te zetten. Hierna ben ik het tweede van Schijndel gaan trainen en was ik assistent van het 1e  die allebei hoofdklasse speelden. Na 2 jaar wilde Schijndel niet verder met mij en ben ik hoofdtrainer geworden bij Herpinia.

Hierna heeft Henry verschillende verenigingen getraind, waarvan hieronder een opsomming.
- Herpinia, een vierdeklasser. Toen ik bij Herpinia kwam waren zij net in de 4e klasse gebleven. Daarna drie fantastische jaren gehad, waarin drie periodes werden gepakt. Ik heb daar als beginnende hoofdtrainer veel geleerd. Leon was in die tijd mijn assistent, wat wel bijzonder was.   

-Ses Langenboom. Vierdeklasser. Eerste jaar was super met een periode. Het tweede jaar had ik het gevoel dat SES niet de ambitie had die ik wilde en ik heb toen mijn broer Leon voorgesteld om hoofdtrainer te worden; hij heeft hierna het trainerschap van die club overgenomen.  

-Nooit Gedacht 4e klasse. We haalden meteen de nacompetitie en zijn gepromoveerd naar de derde klasse.  Daar pakte we ook een periode, maar promoveerden net niet naar de 2e klasse.

- Daw 4e klasser. 1e jaar kampioen geworden met 7 punten los. Het tweede jaar in derde klasse pakte DAW de laatste periode en als Rik Willems geen rode kaart had gepakt waren wij 2e klasse geweest.

- Boskant. 1e seizoen draaiden we redelijk met een periode, maar het tweede jaar was een drama in alles en daarom ben ik toen vertrokken.

- Handel: Een fantastische vereniging waar wij het eerste jaar kampioen werden met een goede spits, Jeff Rijksen, die bij Handel kwam voetballen vanuit Gemert. Een goede voetballer, maar niet de makkelijkste maar wel altijd met onderling respect naar elkaar. De kampioenswedstrijd wonnen we met 12-0. Kampioen worden in het 75-jarig jubileum jaar was fantastisch en ook geschiedenis geschreven: voor het eerst sinds het bestaan van Handel voetbalden zij in de derde klasse.

Het 2e jaar met VV Handel in de derde klasse, samen met Avanti, verloren wij de eerste 5 wedstrijden. Er kwam geen onrust binnen de club en we eindigden nog knap als 7e.

Na deze clubs kwam Henry bij Avanti terecht.
“Ik was bezig met 4 clubs: Avesteijn, Festilent, Margriet en Avanti.         Ik had eerder al gesolliciteerd bij Avanti maar nooit een uitnodiging gehad om op gesprek te komen, wat mij verbaasde. Ik heb een gesprek gehad met Hans van Es, Henk Broks en Wil Welvaarts. Ik had naar mijn gevoel een goed gesprek gehad. Later werd ik gebeld dat Avanti met mij verder wilde voor een 2e gesprek.  Ik kende de club niet inhoudelijk, maar kende wel veel mensen van gezicht. Bijkomend voordeel is dat ik niet ver hoefde te reizen. Ik durf te zeggen dat ik ook wel een mentaliteit heb die bij Avanti past. Wij hebben inmiddels al 4 wedstrijden gespeeld en we hebben een goede start gemaakt met het eerste elftal.“


Wat is je indruk van Avanti 31.
Het is een mooie vereniging en ik heb goede mensen om me heen. Ron van Heeswijk is een man van no nonsens en van aanpakken daar hou ik van. Verder hebben wij een fantastische staf Henri, Piet, Sjef, Patrick, Robbert, Frank, Mark en Frans. Het is rondom de selectie van Avanti allemaal goed geregeld.
Met veel vrijwilligers die super hun best doen en enthousiaste supporters die ieder elftal van Avanti steunen en niet te vergeten een goed bestuur.  

Waar moet een trainer aan voldoen?
“Een trainer moet consequent, eerlijk en duidelijk zijn naar de groep. De jeugd is anders dan vroeger. Tegenwoordig is er meer dan voetballen. Jongens gaan zo maar 6 weken op vakantie. Wij dachten vroeger alleen maar aan voetballen. Ik kijk van wedstrijd naar wedstrijd, zonder de doelstelling uit het oog te verliezen. Een trainer moet ook kunnen omgaan met kritische supporters, en zeker als het een periode slechter gaat. Je krijgt dan weleens onterechte kritiek. Ik ben open en benaderbaar en positief ingesteld en heb een hekel aan negatieve mensen en klagers. Mijn ambities voor de toekomst heb ik nog niet helder. Ik kijk niet zozeer naar een 2e, 3e of 4e klasse; het belangrijkste voor mij is de ontwikkeling van de selectie als voetballer en als persoon. In de toekomst, als ik stop als trainer, wil ik ooit nog wel plaatsnemen in een Technische Commissie of als hoofd-jeugdcoördinator.


Zijn vrouw Marloes vroegen we naar de goede en slechte eigenschappen van Henry:

De goede eigenschap is dat hij positiviteit, rust en winnaarsmentaliteit uitstraalt.

De mindere is dat hij af en toe te open en eerlijk is, waardoor hij weleens te snel dingen vertelt wat achteraf niet de bedoeling was geweest.


Hierna stelden we nog enkele vragen.

Waar erger je je aan: Mensen die altijd klagen
Als je het voor het zeggen had in Nederland dan:   Gezondheidszorg beter regelen
Welke actualiteit grijpt je momenteel aan: Anne Faber
Naar welke internetsite surf je het meest: 073 Voetbal - Kliknieuws
Auto: Opel Meriva
Beste trainer: Wally Janssen
Stad: Parijs
Jeugdidool:  Johan Cruijff
Moeilijkste beslissing ooit: Stoppen met voetbal
Makkelijkste beslissing ooit: Trouwen met Marloes
Onderschatte voetballer: Jurgen Gerrits
Hoogtepunt : Kinderen, kleinkind en kampioenschappen
Dieptepunt: Overlijden schoonouders en mijn moeder
Politieke voorkeur: Is allemaal niks.
Tijdschriften: Voetbal trainer
Televisie: Films van netflix
Muziek: Andre Hazes
Beste film: Planet of the Apes
Beste boek: Johan Cruijff no 14
Eten: Appelflap
Drank: Baco
Vakantie: Turkije
Met wie zou je graag een avondje stappen: Van Hanegem
Wie vind je de beste analyticus op TV: Pierre van Hooijdonk
      

Henry, bedankt voor je tijd en we wensen je dit seizoen veel succes met de selectie van Avanti.

 

Noud Bouwmans

Frans van Rozendaal

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!