Sportret Gerry van den Broek - Avanti31

Sportret Gerry van den Broek

Sportret Gerry van den Broek

29 april 2017 15:45


Voor deze uitgave van Sportret zijn we bij een man geweest die als een wereldreiziger omschreven kan worden. Vanuit Schijndel is hij naar Duitsland verhuisd, waar hij heeft gewerkt, en daarna via Spanje weer naar Nederland, waar hij na een tijdje in Soest te hebben gewoond weer is neergestreken in Schijndel. Hij traint de allerkleinsten binnen onze vereniging samen met ‘opa’ Toon van Engeland.

We hebben een interessant gesprek gevoerd met:

 

GERRY VAN DEN BROEK

Gerrie is 71 jaar oud en getrouwd met Janny. Peter, de zoon van Gerry, die nu 49 jaar oud is, heeft 12 jaar in het eerste elftal van Avanti gespeeld. Op zijn 30e is Peter gestopt met voetballen in verband met een vervelende schouder-blessure. In 1991 is Peter kampioen geworden met het eerste elftal en ons vaandelteam  promoveerde toen naar de 1e klasse. In de B-jeugd heeft Peter nog bij PSV gevoetbald.
Gerry is in Dinther geboren en hij heeft vier broers en twee zussen. Niemand uit dit gezin had iets met voetballen, vertelde Gerry.

Na de LTS is Gerry gaan werken en dat was het begin van een reis door Europa.
“Ik ben na de LTS bij Oerlemans in de klompenmakerij gaan werken. Daarna heb ik drie jaar met Jo Toelen bij de Brabantia meubelfabriek gewerkt. Hierna ben ik als timmerman op de bouw terecht gekomen en heb ik bij Van Tartwijk, samen met Geert van den Oetelaar, Harrie Cromsigt en Rien Verhoeven, de nieuwbouwwijk ‘Plein’ mee gebouwd, nadat Jansen de Wit gesloopt was.“

Op zijn 38e heeft Gerry noodgedwongen moeten stoppen.
“Ik kwam toen in de WAO in verband met mijn rug. Na 2½ jaar was ik het zat om in de WAO te zitten. Ik ben toen met Jan van Schoenmaker in de kaashandel gegaan en ben in Duitsland de markt gaan verkennen. Met twee zelfgemaakte kramen zijn we in Duitsland begonnen. We verkochten alleen Nederlandse kaas. Uiteindelijk ben ik daar ook gaan wonen, om in het weekend weer naar huis te gaan. De afstand was ca. 600 kilometer en we zaten midden in het Zwarte Woud. In het begin liep de handel helemaal niet en daarom hebben we de Duitse kazen erbij gepakt via een groothandel in Duitsland; we hadden toen meer dan 250 verschillende kazen. Ik heb dat in totaal 15 jaar gedaan en daarna ben ik weer naar Nederland teruggegaan, omdat het niet meer rendabel was.”

Gerry keerde echter niet terug naar Schijndel.
“Ik ben samen met Janny naar Soest verhuisd en ben daar bij een bouwbedrijf gaan werken. Na drie jaar kreeg ik weer zoveel last van mijn rug, dat ik weer in de Wao terecht kwam. Ik had Janny ooit eens beloofd om in Spanje te gaan wonen. Zo gezegd zo gedaan en op mijn 58e zijn wij naar Spanje gegaan, 50 kilometer onder Alicante. Dat avontuur heeft 1½ jaar geduurd, want met name ik wilde terug naar Nederland. Via Baarn en Soest zijn we uiteindelijk weer in Schijndel terecht gekomen en na een tijdje in de Toon Bolsiusstraat te hebben gewoond, wonen we nu al weer een tijdje in een appartement aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. En hier hebben we het goed naar onze zin.”

Gerry is op zijn 26e pas gaan voetballen bij Avanti en dat had een reden.
“Ik had geen tijd om te gaan voetballen toen ik jong was. Ik moest thuis volop mee werken. Later ben ik wel bij het café voetbal terecht gekomen. Bij de Kafmolen heb ik een leuke tijd gehad, samen met o.a. Marcel Steenbakkers, Jan van Roozendaal, Ben van Geffen en Tiny Stabel. Met de familie Van den Broek deed ik jaarlijks mee aan een familietoernooi. Op mijn 26e heb ik mij aangemeld bij Avanti en daar kwam ik in het 8e elftal terecht, met onder andere Aart van den Boogaard en Piet van Schijndel. Jan van Schijndel trainde ons destijds. Ik was een verdediger en snapte het spelletje wel, maar ik moest het van mijn mentaliteit hebben. Daarna ben ik via het 4e naar het 3e elftal gegaan, waar Jan van Houtum, Bart van Uden en Jo van Uden in speelden. Met dit elftal zijn we een keer naar Parijs geweest. Een leuke ervaring. Ik heb tot mijn 37e jaar gevoetbald, waarvan het laatste jaar bij de veteranen. In dat jaar ben ik ook vertrokken naar Duitsland.”

Wel heeft Gerry de (voetbal-)ontwikkeling van zijn zoon Peter meegemaakt.
“Ik ben jeugdleider van Peter geweest bij de E’s. Een goede lichting met spelers als Hans van den Broek, Mark Kuipers en Robert van de Ven. Met deze jongens wonnen we een keer 11 toernooien in 1 jaar. Zoals ik heb verteld ben ik er een tijd uit geweest. Toen ik vele jaren later weer terug kwam bij Avanti, was er niet veel veranderd. Ik trof dezelfde gezelligheid en sfeer aan als toen ik vertrok. Inmiddels ben ik wel veel generatiegenoten kwijt die in de afgelopen jaren zijn overleden.”

Inmiddels heeft Gerry zijn draai weer gevonden binnen Avanti en is hij hier weer actief.
“Ik ben lid van de OPA ploeg. Elke dinsdagmorgen is het verzamelen bij Avanti en daar doen we verschillende klussen met een aantal andere Avanti-leden. Maar we lachen ook heel wat af met zijn allen en zeggen elkaar vaak ongezouten de waarheid op een humorvolle manier. Ik vind het leuk om daar te zijn. Samen met Toon van Engeland train ik elke woensdag- en vrijdagmiddag de allerkleinsten binnen onze vereniging. Het zijn de 4-, 5- en 6-jarige spelers. Inmiddels hebben we ook een meisjesteam op de been kunnen krijgen en 7 F- elftallen en 2 beloften teams. Ik vind het geweldig om deze kinderen te trainen. Het is de kunst om ze af en toe een aai over de bol te geven en sommigen moet je wat directer aanpakken. Verder doen we veel onderdelen spelenderwijs en geven we niet te veel opdrachten. Hoofdzaak is dat de kinderen plezier hebben in het trainen. Je kunt nu al zien dat er weer een goede lichting aan komt, waar Avanti veel plezier aan gaat beleven.”


Als hobby’s heeft Gerry tuinieren in zijn volkstuin, wandelen en fietsen.

Aan Janny vroegen we de goede en slechte eigenschappen van Gerry.
De goede eigenschappen zijn dat hij sociaal is en iedereen wil helpen.
De slechte eigenschap is dat geen nee kan zeggen, ook al heeft hij het op dat moment al druk. Af en toe neemt hij te veel hooi op zijn vork.


Hierna stelden we Gerry nog de gebruikelijke vragen:

Waar erger je je aan: Mensen die ik niet kan vertrouwen
Als je het in Nederland voor het zeggen
had:
Regering zelf de zorg regelen en niet de zorgverzekeraars
Welke actualiteit grijpt je momenteel aan:  
Armoede in Sudan
Naar welke internet site surf je het meest Avanti 31
Auto Suzuki Space
Beste trainer Giovanni van Bronckhorst en Ron Jans
Stad Freiburg
Jeugdidool Nooit gehad
Moeilijkste beslissing ooit Vertrekken uit Duitsland
Makkelijkste beslissing ooit Trouwen met Janny
Onderschatte voetballer Lasse Schöne
Overschatte voetballer Bas Dost
Hoogtepunt Geboorte van Peter
Dieptepunt Overlijden van mijn broer
Politieke voorkeur CDA
Tijdschriften Lees alleen de krant, maar dan wel uitvoerig
Televisie Actualiteiten programma’s
Beste muziek Nederlandstalig
Beste boek Ruud Gullit
Eten Biefstuk
Drank Alcoholvrij bier
Vakantie Spanje
Met wie zou je graag een avondje stappen  
Toon van Engeland
Welke club en speler heeft je voorkeur in de eredivisie  Feyenoord en Dirk Kuijt
Wie vind je de beste voetbalanalyticus op TV Pierre van Hooijdonk
  

Gerry, bedankt voor de gastvrijheid en het gesprek.
Hopelijk blijf je nog lang actief binnen onze club.

                                   Noud Bouwmans

                                   Frans van Rozendaal

 

 

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!